Menu Close

Het klimaat redden met de Greenbyte technologie

‘Mocht ik morgen terug een bedrijf opstarten, ik contacteerde Korys meteen’

Ijzersterke fundamenten helpen bouwen voor de verdere groei: dat is volgens Jonas Corné, CEO van Greenbyte, de grootste bijdrage van Korys aan het succesverhaal van het groene technologiebedrijf geweest. “Als co-founder met tonnen ambitie heb je niet altijd het geduld om verder aan de basis te werken. Je wil vooruit en dreigt daardoor stappen over te slaan. In elke stap van het groeiverhaal de juiste prioriteiten stellen, is niet altijd evident. Daarom ben ik blij dat we met een investeerder als Korys in zee gingen. Ze wilden ons bedrijf en onze markt door en door begrijpen en gingen elk debat op een constructieve en respectvolle manier aan.”   

'We voelden meteen aan dat Korys op zoek was naar een oprechte en hechte samenwerking en ons ook later zou blijven ondersteunen.'

Jonas Corné, CEO van Greenbyte.

Klein maar internationaal vanaf dag één

Gek genoeg was hernieuwbare energie niet jullie eerste motivatie om Greenbyte op te starten, niet? “Dat klopt”, begint Jonas Corné. “Toen we Greenbyte in 2010 opstartten, was klimaat nog niet zo’n hot topic als vandaag. Net als mijn vrienden en co-founders was ik altijd al geïnteresseerd in technologie en ondernemerschap. Terwijl we studeerden aan de universiteit, startten we samen een consultingbedrijf op, maar al snel realiseerden we ons dat het heel moeilijk is om van een adviesbureau een groot bedrijf te maken. We hadden veel ambitie en daarnaast hou ik echt ook van de ‘struggle’: blijven proberen, het altijd beter willen doen, vallen en weer opstaan. Daarom probeerden we parallel meer product-georiënteerde activiteiten uit te bouwen. We leerden meteen ook dat verschillende bedrijven tegelijk opstarten niet evident is. Een van onze consulting projecten bestond erin om data te consolideren voor een ontwikkelaar van windenergie. We beseften dat windenergie steeds belangrijker zou worden en dat er dus wel meer ontwikkelaars moesten zijn die het kleine stukje software nodig hadden dat wij hadden ontworpen. We beslisten om voluit voor windenergie te gaan en startten Greenbyte op. Een groot voordeel dat we toen nog niet eens zagen, was dat windenergie vrijwel overal ter wereld op dezelfde manier wordt ontwikkeld. Vanaf dag 1 werd Greenbyte dus een bedrijf met klanten van over de hele wereld. En dat was fantastisch want onze thuismarkt Zweden is heel klein.”

 

Greenbyte
Greenbyte5

Een sterke bedrijfscultuur

Greenbyte got off to a flying start, with its software enabling wind power companies all over the world to monitor, analyse, plan and manage renewable energy portfolios of any size. “Our product became a success. We built a great team and knew that we could realise our growth potential by extending our services beyond wind power to solar power. But we were also aware that we couldn’t do it alone anymore, so in 2016 we started looking for external capital.

Greenbyte nam meteen een vliegende start: de software stelt windenergiebedrijven overal ter wereld in staat om duurzame energieportefeuilles van eender welke omvang te monitoren, analyseren, plannen en beheren. “Ons product sloeg inderdaad aan, we haalden de beste experts in de markt aan boord en wisten dat we konden groeien door naast wind- ook zonne-energie aan ons aanbod toe te voegen. Maar we beseften ook dat we het niet meer alleen konden en in 2016 gingen we op zoek naar extern kapitaal.

Waarom we uiteindelijk als Zweeds bedrijf voor een Belgische family office kozen? Hoewel ze niet de beste waardering gaven die we op dat moment konden krijgen, merkten we van bij het eerste gesprek met Korys dat zij de beste keuze waren voor ons. Ze wilden écht begrijpen waar we mee bezig waren en we voelden ook dat ze voor een (h)echt partnership zouden gaan en ons ook in ons verdere traject zouden blijven ondersteunen. Korys had het geduld om mee te bouwen aan de ijzersterke fundamenten voor onze verdere groei. Het verraste me ook dat ze zoveel belang hechten aan de menselijke factor; dat verwacht je niet meteen van een investeerder. Als we vandaag zo’n sterke bedrijfscultuur hebben met extreem betrokken en trouwe medewerkers, dan hebben we dat voor een stuk te danken aan Korys. Wanneer er bijvoorbeeld een enquête onder de medewerkers werd gedaan, spendeerden we aansluitend soms een hele Raad van Bestuur aan de analyse daarvan. En die inspanningen hebben geloond: we slagen erin om uitzonderlijke talenten aan te trekken en bij ons te houden. En het feit dat onze medewerkers zelf mee wilden investeren in het bedrijf, is het beste bewijs dat ze even hard geloven in de toekomst als wijzelf.

‘Het verraste me dat Korys zoveel belang hecht aan de menselijke factor; dat verwacht je niet meteen van een investeerder’ Jonas Corné, CEO van Greenbyte.

Maar ook uit hoe Korys met mij als CEO en de rest van het management omging, leerden we veel: we hadden een zeer grote beslissingsbevoegdheid, maar aarzelden soms om knopen door te hakken. Op die momenten maakte Korys ons duidelijk dat we moesten beslissen, omdat het meestal beter is om iets te beslissen dan om te blijven afwachten. We hadden zeker niet altijd dezelfde mening (lacht), maar er was altijd een constructief debat, met respect voor elkaar en voor de relatie. Dat heb ik enorm gewaardeerd.”

Greenbyte4
Greenbyte2

Technologie kan het klimaat redden

Intussen staat het vraagstuk van de klimaatverandering hoger dan ooit op de agenda. “Iedereen is het erover eens dat drastische ingrepen noodzakelijk zijn, alleen wíllen mensen gewoon niet graag veranderen. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat technologie ons kan helpen om het klimaat te redden zonder dat we ons leven ingrijpend moeten veranderen. Als ik een voorbeeld moet noemen, ga dan maar voor Elon Musk: hij toont dat je met een techbedrijf écht het verschil kan maken. Dat Korys ook heel hard gelooft in Energy Transition en daar zeer bewust in investeert, was trouwens ook een van de redenen waarom we destijds met hen in zee gingen. Ik ben nog altijd heel blij met die beslissing en weet ook dat ze ons verhaal zullen blijven volgen. Nu ze zijn uitgestapt en we met Greenbyte besloten hebben om de krachten te bundelden met het Amerikaanse Power Factors, beseffen we ten volle: de ambities zijn torenhoog, maar we zijn helemaal klaar voor de volgende stap.”

Share this article