“We willen tegen 2027 evenveel energie besparen
als de stad Utrecht jaarlijks verbruikt"
'Ze gaven ons de ruimte die we nodig hadden om ons verder te ontwikkelen. Korys bleek een perfecte match voor Sensorfact.'
Hij is een geboren ondernemer voor wie trial-and-error deel uitmaakt van het leerproces. Duurzaamheid, energie en data zijn z’n drijfveren. Pieter Broekema, CEO en oprichter van Sensorfact houdt van avontuur en het mag gezegd worden: het verhaal van Sensorfact leest als een avonturenboek.
Sensorfact maakt het voor kleine en middelgrote industriële bedrijven makkelijk om energie te besparen. Het bedrijf ontwikkelde een gemakkelijk te installeren monitoringsysteem dat het verbruik van elke individuele machine registreert en deze gegevens draadloos naar de cloud doorstuurt. Een helder overzicht toont dan waar mogelijks energie kan worden bespaard.
De doelstelling is glashelder en drieledig: het product moet goedkoop zijn, eenvoudig genoeg om door de klant zelf te kunnen worden geïnstalleerd, en een alles-in-één oplossing bieden (hardware, software en advies). Er is duidelijk een markt voor dit concept. Sensorfact stelt op dit ogenblik 90 mensen te werk op 4 verschillende locaties en levert diensten aan 800 klanten in 10 verschillende landen.
De beginperiode
Na zijn opleiding fysica wilde Pieter al snel gaan ondernemen. Hij sprak erover met een vriend tijdens een feestje en diezelfde avond nog beslisten ze om hun job op te geven en samen aan een nieuw avontuur te beginnen. Op dat moment hadden ze nog geen specifiek idee, laat staan een businessplan of een eerste klant …
Ze gingen her en der aankloppen en met succes, na een tijdje hadden ze hun eerste opdracht binnen: ze mochten voor iemand een ‘energiescan’ uitvoeren. Het hoeft geen betoog dat er op dat moment nog geen gebruiksvriendelijke alles-in-één oplossing bestond. Gewoonlijk konden bedrijven, en zeker kleinere bedrijven, in het beste geval wat algemene gegevens registreren (zoals het totale energieverbruik), zonder verdere detaillering of diepgang.
Tegen die tijd vond Pieter’s vriend het onzekere bestaan van een start-up zonder concreet actieplan net iets te avontuurlijk en besliste hij om het bedrijf te verlaten. Pieter ging alleen door, werkte een businessplan uit en presenteerde dit aan Engie waardoor hij zijn eerste investering kon binnenhalen.
Een nieuw idee was geboren, er was een startkapitaal en het was duidelijk geworden waar de markt nood aan had. Gebruik maken van gedetailleerde gegevens om energiebesparingen te kunnen detecteren, is nu meer dan ooit belangrijk, in het bijzonder voor KMO’s.
En ineens werd ook de context gunstiger: de nieuwe Europese belastingregelingen en de omhoogschietende energieprijzen ten gevolge van het gewapend conflict in Oekraïne waren significante elementen in de groei van Sensorfact.
Investeren om verder te groeien
Dankzij die eerste investering van Engie en een tweede van ForwardOne in 2016 kon Sensorfact zich settelen in Utrecht en werd een team van gegevensanalisten, energieconsultants, softwareontwikkelaars en vertegenwoordigers aangeworven.
Als heel snel voelden ze de behoefte om uit te breiden en de internationale markten te betreden. Tegelijkertijd zette de continue zoektocht naar nieuwe investeerders een rem op de groei. “Het is heel tijdrovend waardoor je minder met je productontwikkeling en met de uitbouw van je zaak bezig kan zijn”, aldus Pieter Broekema.
Op een handelsbeurs in Parijs kwam hij Korys tegen. Door hun aanpak, hun waarden en hun lange termijn visie als duurzame investeerder, bleek Korys de perfecte match voor Sensorfact . Korys gaf Sensorfact de ruimte die het bedrijf nodig had voor z’n verdere ontwikkeling.
Korys bleek een perfecte match voor Sensorfact. Ze gaven hen de ruimte die ze nodig hadden om zich verder te ontwikkelen.
En wat brengt de toekomst
Sensorfact wil verder groeien met een duidelijk focus op twee pijlers. Enerzijds wordt er gewerkt aan nieuwe productontwikkelingen en innovaties: in 2023 willen ze een nieuwe sensor op de markt brengen die niet alleen het energieverbruik opvolgt, maar ook machinestoringen zal kunnen voorspellen. Anderzijds plant het bedrijf een marktintroductie buiten Europa, met name in Azië en in Amerika.
Op dit ogenblik lijkt het alsof ‘the sky the limit’ is, maar de onderneming blijft wel verder de focus leggen op ‘People, Planet en Profit’.
Tegen 2027 wil Sensorfact evenveel energie besparen als de stad Utrecht jaarlijks verbruikt.
Daarnaast willen ze evenwel ook een goede werkgever zijn, waar mensen het naar hun zin hebben en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het zal dan ook niemand verwonderen dat het datagerichte Sensorfact ook regelmatig meet en checkt hoe gelukkig de werknemers zijn. De doelstelling is om elke maand opnieuw minimaal 8 op 10 te scoren.
De duurzame benadering die Sensorfact biedt en de impact daarvan op de energiebesparing ligt m.a.w helemaal voor de hand.