Menu Close

over ons / persberichten

Intelligent beheer van netwerken (Smart grid): nieuwe ontwikkelingen in zicht bij Ampacimon, dankzij een nieuwe kapitaalsverhoging

Hoofdinvesteerder Korys, evenals Noshaq, Creos en Gesval nemen deel aan de nieuwe financieringsronde van de Luikse onderneming.

Luik/Halle, 26 augustus 2020. Tien jaar na de oprichting schrijft Ampacimon een nieuw hoofdstuk in z’n bestaansgeschiedenis, met een kapitaalsverhoging van 4 miljoen euro, geleid door Korys, en dat in deze toch wel bijzondere tijden. Aandeelhouders Gesval en Creos nemen ook deel aan deze financieringsronde en versterken zo hun historische band met Ampacimon. Deze operatie zorgde zelfs voor de terugkeer van Noshaq, dat ook al betrokken partij was in de beginperiode van Ampacimon. Elia, dat zich concentreert op start-ups, besloot om uit te stappen als investeerder, maar blijft wel een zeer belangrijke klant van Ampacimon.

Ampacimon werd opgericht in 2010 als spin off van onderzoekswerk dat sinds 2003 uitgevoerd werd aan de universiteit van Luik. De producten van Ampacion maken het mogelijk om in real time de capaciteit (“ampaciteit”) van hoogspanningslijnen te bepalen, door ze uit te rusten met autonome en geconnecteerde sensoren. Dankzij state of the art softwaretoepassingen kunnen de Ampacimon-klanten overal ter wereld, in realtime of vooruitkijkend, het verbruik van hun elektrische netwerken optimaliseren. De belangrijkste toepassing is het vergroten van de transportcapaciteit voor duurzame energie en de onderlinge verbinding van netwerken.

Al sinds de vorige kapitaalsverhoging in 2015 zet het bedrijf z’n “Dynamic Line Rating” oplossingen (DLR) in de schijnwerpers om z’n aanwezigheid te vergroten in andere landen en bij nieuwe operatoren. Ampacimon heeft inmiddels contracten afgesloten met het merendeel van de overheidsdiensten op zowat alle continenten: Tennet (Nederland) in Europa, Tepco (in Japan), HydroQuebec, APS en NYPA in Noord-Amerika, MSETCL in India en ENEL en ISA in Zuid-Amerika. Elia (België) en RTE (Frankrijk) hoorden al bij de eerste klanten. Zo beschikt Ampacimon inmiddels over ’s werelds grootste geïnstalleerde DLR-basis.

Vijf jaar later zal Ampacimon dankzij deze nieuwe kapitaalsverhoging opnieuw z’n groei kunnen versnellen via innovatieprojecten en door het ontwikkelen van nieuwe monitoring-oplossingen, in het bijzonder voor distributienetwerken. Ampacimon blijft investeren in tal van onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten om z’n toepassingen verder te diversifiëren. De onderneming bekijkt ook acquisitie-opportuniteiten.

Ampacimon past perfect in de investeringsstrategie van Korys en wij zijn onder de indruk van hun groei” benadrukt Brieuc de Hults (Investment Director bij Korys). “Wij investeren in hernieuwbare energie maar we willen ook meewerken aan de netwerkintegratie en zo de energie-transitie verzekeren. Hernieuwbare energiebronnen produceren elektriciteit met tussenpozen. Dat vergt een grote flexibiliteit van de netwerken en een realtime opvolging. Men moet de capaciteit van de netwerken kunnen verhogen, maar dat vergt aanzienlijke investeringen. Netwerken worden bovendien, om veiligheidsredenen, vaak niet op hun volle capaciteit gebruikt. Met Ampacimon kan die capaciteit (gebruik) vergroot worden ZONDER grote investeringen, door in realtime nauwkeurige gegevens te verzamelen over het gebruik van het netwerk en de staat van de kabels.

Ook Gaëtan Servais (CEO van Noshaq) is blij met de terugkeer van Noshaq bij deze kapitaalsronde van Ampacimon: “ Het actieterrein van Ampacimon sluit perfect aan bij 2 van de 7 strategische sectoren van Noshaq,het was dus belangrijk voor ons om deel te nemen aan deze kapitaalsverhoging, die onze betrokkenheid bevestigt met de energie-transitie en -efficiëntie en het inzetten op het digitale en op 4.0 technologieën. ”

Amper tien jaar na z’n ontstaan positioneert Ampacimon zich dus als een bedrijf dat monitoring-oplossingen met hoge toegevoegde waarde biedt voor grote elektriciteitsnetwerken over de hele wereld. Frédéric Vassort (CEO van Ampacimon) zegt ook heel tevreden te zijn met deze nieuwe groeifase en met de komst van de nieuwe investeerders: “ Dit zal ons team de mogelijkheid bieden om weer vernieuwende technologische oplossingen voor te stellen als antwoord op de monitoringbehoeften van de netwerken van onze klanten.

Perscontacten Korys

Sabine DERAEVE – sabine.deraeve@korys.be / tel: +32 496 22 20 18

Deel dit artikel

Overzicht persberichten