Menu Close

over ons / persberichten

AstriVax, een spin-off van KU Leuven, haalt 30 miljoen euro op voor de bouw van een vaccinplatform

Leuven, België, 25 augustus 2022 – Met een totaalbedrag van € 30 miljoen heeft AstriVax het grootste startkapitaal binnengehaald in de geschiedenis van KU Leuven-spin-offs. Het bedrijf maakt gebruik van technologie die werd ontwikkeld aan het Rega Instituut van de KU Leuven. Daarmee wil AstriVax nieuwe vaccins ontwikkelen die makkelijk te produceren zijn, minder eisen stellen op het gebied van de koude keten en een ruime, langdurige bescherming bieden tegen uiteenlopende virussen en andere pathogenen.

De financieringsronde werd geleid door V-Bio Ventures en Fund+. De andere investeerders zijn Flanders Future TechFund, Thuja Capital, Ackermans & van Haaren, Mérieux Equity Partners (via OMX Europe Venture Fund), BNP Paribas Fortis Private Equity en het Gemma Frisius Fund van de KU Leuven.

AstriVax zal het startkapitaal gebruiken om zijn eerste thermostabiele vaccin tegen gele koorts naar de klinische ontwikkelingsfase te brengen en om verder te werken aan twee vaccinkandidaten: een vaccin  om hondsdolheid te voorkomen en eentje voor de behandeling van chronische hepatitis B.

Het bedrijf zal ook verder bouwen aan zijn uiterst innovatieve, first-in-class plug-and-play vaccinplatform dat is gebaseerd op het baanbrekende werk van medeoprichters professor Johan Neyts en dr. Kai Dallmeier van het Rega Institute van de KU Leuven. De veelzijdige technologie van AstriVax kan worden aangewend voor de ontwikkeling van een brede waaier van vaccins om infectieziekten te voorkomen en te behandelen. AstriVax wil zich richten op de grote uitdagingen in de vaccinologie, zoals beschermingsduur en productiegemak. Aangezien de vaccins niet langer een strikte koude keten zullen vereisen, zullen ze makkelijker vanuit de fabriek tot bij de patiënten geraken, zelfs in tropische en subtropische gebieden.

Dr. Hanne Callewaert zal als CEO aan het hoofd van het bedrijf staan. Ze heeft meer dan 15 jaar ervaring in de sector van de biowetenschappen, waaronder verschillende leidende functies in bedrijven zoals GSK Vaccines en Oxurion. Callewaert: “Ik vind het een voorrecht om te kunnen samenwerken met het wereldberoemde team van professor Johan Neyts en Kai Dallmeier voor de verdere ontwikkeling van het vaccinplatform. De technologie heeft enorm veel potentieel om tegemoet te komen aan medische behoeften. Dankzij de financiering en ondersteuning van een sterk consortium van investeerders kan de technologie van AstriVax de stap naar klinische validatie zetten. Ik beschouw dit als een sterke bekrachtiging van het vertrouwen in het potentieel van de technologie, het team en de samenwerking.”

Professor Johan Neyts (KU Leuven), medeoprichter: “Na meer dan tien jaar van hard werk en veel toewijding heeft ons academisch team een nieuwe, krachtige en veelzijdige vaccinaanpak ontwikkeld en verfijnd. Kai Dallmeier en ik zijn bijzonder opgetogen dat AstriVax onze revolutionaire vaccintechnologie naar de klinische ontwikkelingsfase zal brengen. Dit zal ervoor zorgen dat we op alle continenten veel meer mensen kunnen beschermen en behandelen tegen allerlei afschuwelijke infectieziekten. We zijn ook blij te kunnen samenwerken met CEO Hanne Callewaert. Dit alles doen we met de steun van een enthousiast en ervaren consortium van investeerders en met advies van de bevoegde instanties.”

Shelley Margetson, managing partner bij V-Bio Ventures: “We zijn onder de indruk van de kwaliteit van het wetenschappelijk werk dat in de voorbije jaren werd verricht door Johan Neyts en Kai Dallmeier bij de KU Leuven. Het omzetten van academische expertise in waardevolle producten voor de samenleving via de oprichting van spin-out-bedrijven vormt de kern van de activiteiten van V-Bio Ventures.”

Dr. Caroline Goddeeris, directeur bij Fund+: “We waarderen de expertise van de oprichters en het team van AstriVax enorm. We zijn ervan overtuigd dat het thermostabiele plug-and-play vaccinplatform veel potentieel in zich heeft om een breed scala aan ziekten te voorkomen en te behandelen dankzij de opmerkelijke immuunrespons die het opwekt. Het is voor Fund+ een eer om deel uit te maken van het AstriVax-verhaal en wereldwijd het leven van mensen en patiënten te verbeteren.”

Het hoofdkantoor van AstriVax zal te vinden zijn in de BioHub in Haasrode (bij Leuven).

Perscontacten

  • Voor meer informatie over AstriVax: Dr. Hanne Callewaert, CEO, callewaert@astrivax.com, +32 477 81 96 30 (mobiel). Hanne Callewaert spreekt vloeiend Nederlands en Engels; ze spreekt ook Frans.
  • Voor meer informatie over de AstriVax-vaccintechnologie: professor Johan Neyts, KU Leuven, Laboratorium Virologie en Chemotherapie (Rega Instituut), neyts@kuleuven.be, +32 494 56 76 22 (mobiel). Professor Neyts spreekt vloeiend Nederlands en Engels; hij spreekt ook Frans.
  • Persdienst KU Leuven, pressoffice@kuleuven.be, +32 16 32 40 08 (kantoor) en +32 492 15 18 18 (mobiel).
  • Meer informatie over AstriVax is beschikbaar op astrivax.com.

Over KU Leuven

Als de meest toonaangevende Europese universiteit voor innovatie investeert de KU Leuven actief in de lancering van vernieuwende technologieën op de commerciële markt via de oprichting van spin-off-bedrijven, het beschermen en onder vergunning plaatsen van intellectuele eigendom en de samenwerking met industriële partners. De KU Leuven begeleidt onderzoekers en studenten bij de omzetting van hun vernieuwende ideeën en technologieën in commerciële producten en diensten die een impact hebben op het leven van mensen in de hele wereld. In dat licht spoort de KU Leuven jonge ondernemers aan om een waterdicht businessplan op te stellen, de markt te valideren en een coherent team samen te stellen. Sinds zijn oprichting in 1972 heeft KU Leuven Research & Development de oprichting en groei van 149 spin-off-bedrijven ondersteund, waarbij meer dan 7.000 mensen rechtstreeks een baan hebben gevonden. Spin-off-bedrijven van de KU Leuven scheppen enorme economische mogelijkheden voor de Leuvense regio. Tussen 2005 en 2021 heeft de KU Leuven € 21,7 miljoen in haar spin-off-bedrijven geïnvesteerd en werd € 1,46 miljard aan extern kapitaal opgehaald. 122 spin-off-bedrijven van de KU Leuven, waarvan het eerste werd opgericht in 1979, zijn vandaag nog steeds actief. Veel van die bedrijven bekleden een toonaangevende internationale positie. Zeven spin-off-bedrijven zijn met een beursgang op de aandelenmarkt gebracht.

Zie http://lrd.kuleuven.be/en/spinoff voor meer informatie.

Over Mérieux Equity Partners

Mérieux Equity Partners (‘MxEP’) is een door de Autorité des Marchés Financiers erkende beheermaatschappij die zich specifiek bezighoudt met aandelenbeleggingen in de gezondheids- en voedingssector. MxEP biedt actief hulp aan ondernemers en bedrijven met gedifferentieerde producten en diensten. Ze genieten een bevoorrechte toegang tot de expertise van de maatschappij over de sector en tot haar internationale netwerk. MxEP heeft momenteel een vermogen van meer dan € 1 miljard onder beheer en voltooide onlangs haar laatste risicokapitaalfonds, OMX Europe Venture Fund, met een co-sponsorship van Korys.

Zie www.merieux-partners.com voor meer informatie.

Deel dit artikel

Overzicht persberichten