Menu Close

over ons / persberichten

CAIRDAC haalt 17 miljoen euro op voor de financiering van ALPS - de eerste DRAADLOZE PACEMAKER - die rechtstreeks wordt aangedreven door de kinetische energie van het hart

Antony, Frankrijk – 31 maart 2022. CAIRDAC, een Franse start-up die een draadloze dubbelkamer pacemaker met een ongeëvenaarde levensduur ontwikkelt, kondigt z’n eerste Serie A financiering van €17 miljoen aan. Deze ronde werd geleid door Mérieux Equity Partners (via OMX Europe Venture Fund), Supernova Invest (via Supernova 2 Fund) en Bpifrance, samen met Sham Innovation Santé (geadviseerd door de Turenne Groep) en de Caisse Régionale De Crédit Agricole Mutuel de la Touraine et du Poitou via CATP Expansion.

CAIRDAC werd opgericht in 2016 en ontwikkelde de eerste draadloze én autonome pacemaker met een module voor het opvangen van energie die gesynchroniseerd is met het hartritme, waardoor het apparaat continu van stroom kan worden voorzien. Het is de allereerste keer dat een implanteerbaar medisch hulpmiddel in staat is om zijn eigen energie op te wekken terwijl het in werking is. Dit “gesloten-lus”-concept werd ontworpen, vervaardigd als prototype en inmiddels met succes getest bij dieren.

CAIRDAC is ontstaan uit een uniek samenwerkingsverband van vooraanstaande deskundigen op het vlak van piëzo-elektrische technologie en CRM (Cardiac Rhythm Management). Hun doel was om de beperkingen van de huidige draadloze pacemakers te ondervangen door het apparaat uit te rusten met een duurzame en hernieuwbare energiebron.

Draadloze pacemakers zijn de toekomst van de cardiale stimulatie. Ze verbeteren niet alleen de veiligheid en het comfort van de patiënt maar verlagen ook de totale kost voor de gezondheidszorg. De huidige producten met batterijvoeding hebben een korte levensduur, een beperkte functionaliteit en zijn alleen beschikbaar voor éénkamerstimulatie, terwijl de meeste patiënten tweekamerstimulatie nodig hebben. Met het Autonomous Leadless Pacing System (ALPS), dat op meerdere kamers werkt en zelfaangedreven is, heeft CAIRDAC het potentieel om de norm in de markt te worden en alle huidige pacemakers te vervangen, een markt van meer dan 2 miljoen apparaten per jaar en met een waarde van meer dan 4 miljard dollar.

Deze Serie A-fondsenwerving zal het bedrijf in staat stellen om de volgende stadia van ontwikkeling en klinische studies aan te vatten.

De belangstelling en het vertrouwen dat onze nieuwe investeerders voor ons project tonen heeft ons bij CAIRDAC tegelijk trots en blij gemaakt.  Dit ALPS project brengt een revolutionaire verandering voor draadloze pacingtoepassingen en vormt een heuse doorbraak voor patiënten én zorgverleners. Met meer dan twintig patentfamilies is de technologie robuust, efficiënt en goed beschermd“, aldus An Nguyen-Dinh, CEO en medeoprichter.

« Al van bij het prille begin was  DOLIAM overtuigd van de innovatie die CAIRDAC brengt en wij blijven hun ambities verder steunen. Vandaag werken we, samen met onze nieuwe partners, verder aan een oplossing die aan de behoeften van de markt voldoet en die – dankzij minimaal invasieve chirurgie en een duurzaam product – patiënten het nodige comfort biedt”, aldus Etienne Flesch, voorzitter en CEO van DOLIAMM.

« De draadloze pacemakertechnologie die CAIRDAC heeft ontwikkeld, is absoluut uniek en heeft een enorm potentieel.  Wij zijn zeer verheugd dat wij ons bij de historische aandeelhouder Doliam kunnen aansluiten en dit topbedrijf en topteam mee kunnen ondersteunen”, voegde Celia Hart, General Partner bij Supernova Invest nog toe.

« CAIRDAC beschikt over een baanbrekende technologie die het leven van patiënten drastisch kan verbeteren en de kosten van de gezondheidszorg kan verlagen. We zijn dan ook bijzonder tevreden dat we dit geweldige team mee kunnen ondersteunen”, aldus nog Yoann Bonnamour, Investment Manager bij Mérieux Equity Partners.

 

OVER CAIRDAC

CAIRDAC is de perfecte symbiose van passie en ervaring. Het bedrijf heeft een eigen unieke oplossing voor stroomvoorziening ontwikkeld en gedemonstreerd die een heuse revolutie betekent op het vlak van draadloze pacingsystemen en -modaliteiten. De nieuwe producten zullen ontworpen worden om veel langer mee te gaan, meer mogelijkheden te bieden en een aanzienlijke kostenbesparing op te leveren binnen de gezondheidszorg. Het team bestaat uit deskundigen met een passie voor CRM en piëzo-elektronische producttechnologie en gaat de uitdaging aan voor de zelfregulerende  hartstimulatoren. CAIRDAC streeft ernaar om wereldleider te worden op vlak van draadloze pacing.

www.cairdac.com

OVER DE DOLIAM GROUP

De DOLIAM groep is een Franse industriële familiegroep die niet alleen investeert in, maar ook de nodige ondersteuning en begeleiding biedt aan start-ups en innoverende bedrijven die met behulp van spitstechnologie werken aan de oplossingen van morgen. De groep, die meer dan 30 jaar geleden opgericht werd, verenigt verschillende bedrijven in Frankrijk en daarbuiten, van start-ups tot bedrijven op industriële schaal, die technologieën en producten met een hoge technologische en wetenschappelijke toegevoegde waarde ontwikkelen. Met meer dan 440 medewerkers in Frankrijk en in de Verenigde Staten is de DOLIAM Groep stevig verankerd in het hart van de hightech industrie en wordt hij – via z’n dochterondernemingen – erkend als een referentiespeler in de markt.

www.doliam.fr

OVER MÉRIEUX EQUITY PARTNERS

Mérieux Equity Partners (‘MxEP’) is een AMF-geaccrediteerde beheersmaatschappij die zich richt op aandeleninvesteringen in de voedings- en gezondheidssector. MxEP ondersteunt actief ondernemers en bedrijven met gedifferentieerde producten en diensten, en geeft hen geprivilegieerde toegang tot haar sectorexpertise en internationaal netwerk. MxEP beheert momenteel meer dan 1 miljard euro aan activa en sloot onlangs zijn nieuwste Venture Capital fonds af, het OMX Europe Venture Fund, met cosponsorschap van Korys.

www.merieux-partners.com

OVER SUPERNOVA INVEST

Supernova Invest is een vooruitstrevende participatiemaatschappij en bekleedt een toonaangevende positie op de Franse deeptech investeringsmarkt. Het bedrijf beheert en adviseert zeven kapitaalfondsen voor meer dan 400 miljoen euro. Supernova Invest is gespecialiseerd in baanbrekende technologieën en in de ontwikkeling van start-ups in de sectoren Industrie, Gezondheid, Energie & Milieu en Digitale Technologie. Supernova Invest heeft een sterk partnerschap met zowel de CEA (de Franse commissie voor alternatieve energie en atoomenergie) als Amundi (de Europese leider op vlak van vermogensbeheer).

Het FPCI Supernova 2 is een aanloopinvesteringsfonds dat door Supernova Invest wordt beheerd. De belangrijkste investeerders zijn Crédit Agricole, het door Bpi France beheerde Fond National d’Amorçage, de CEA, Michelin, BioMérieux, Vinci, EDF, CGG, UDIMEC, alsook ondernemers en family offices.

www.supernovainvest.com

OVER BPIFRANCE

De participaties van Bpifrance zijn in handen van Bpifrance Investissement. Bpifrance financiert ondernemingen – in elke fase van hun ontwikkeling – met kredieten, zakelijk onderpand en eigen vermogen. Bpifrance ondersteunt hen bij hun innovatieprojecten en op internationaal vlak. Bpifrance verzekert ook hun exportactiviteit via een breed gamma van producten. Ook advies-, universiteits-, netwerk- en acceleratieprogramma’s voor start-ups, kmo’s en ETI’s maken deel uit van hun aanbod voor ondernemers.

Dankzij Bpifrance en haar 50 regionale kantoren kunnen ondernemers rekenen op een snel, uniek en efficiënt aanspreekpunt dat hen helpt om hun uitdagingen aan te gaan.

www.bpifrance.fr   Volg ons op Twitter : @Bpifrance – @BpifrancePresse

OVER DE TURENNE GROUPE/SHAM INNOVATION SANTÉ

Sham Innovation Santé werd opgericht in mei 2014 en is gespecialiseerd in innovatiekapitaal voor de gezondheidszorg. Deze investeringsstructuur wordt gecontroleerd door en is eigendom van Sham, een onderlinge verzekeringsmaatschappij gespecialiseerd in het risicobeheer van spelers uit de gezondheids-, sociale en medische sector. Sham is de belangrijkste Franse speler op het gebied van medische burgerlijke aansprakelijkheid. De taak van Sham Innovation Santé, dat met raad en daad wordt bijgestaan door Turenne Santé (het gezondheidscentrum van de Turenne groep), is om de groei- en ontwikkelingsfasen van innoverende bedrijven in de gezondheidssector te ondersteunen.

De Turenne Group, één van de grootste private-equitybedrijven in Frankrijk, helpt ondernemers al 20 jaar lang bij hun innovatie- en ontwikkelingsprojecten en de overdracht van hun bedrijven. Als onafhankelijke speler beheert de groep 1,4 miljard euro aan activa. Haar teams van 70 professionals, waaronder 56 investeerders, in Parijs, Rijsel, Lyon, Bordeaux, Marseille, Nice en Metz ondersteunen 200 bedrijfsleiders binnen de gezondheidszorg, de hotelsector, nieuwe technologieën, distributie en innovatieve diensten. Met meer dan 300 miljoen euro investeert ons gezondheidsteam (Turenne Santé) – via verschillende investeringsbenaderingen – in de volledige waardecreatieketen van bedrijven in de gezondheidszorg.

www.sham.fr / www.turennecapital.com.

Perscontacten

Cairdac/Doliam

Nadia Gualtieri

+33 1 55 38 79 58

nadia.gualtieri@doliam.fr

Bpifrance

Laure Schlagdenhauffen

+33 1 41 79 85 38

Laure.schlagdenhauffen@bpifrance.fr

Supernova Invest – Mérieux Equity Partners

Florian Ridard – Vae Solis

+ 33 7 69 59 14 95 / +33 1 53 92 80 25

florian.ridard@vae-solis.com

Deel dit artikel

Overzicht persberichten