Menu Close

over ons / persberichten

Korys investeert in Newpharma en wordt hoofdaandeelhouder

Brussel, 18 december 2017 – Vandaag kondigt Korys de overname van Newpharma aan, samen met het management van het bedrijf en met Colruyt Group. Newpharma is  Belgische marktleider inzake de online verkoop van parafarmacie- en OTC (“Over the Counter” of voorschriftvrije) producten, en biedt meer dan 30.000 referenties aan. Er wordt verwacht dat het bedrijf dit jaar een omzet van 60 miljoen euro zal overschrijden. Het innovatieve e-commerceplatform van het bedrijf, en hun focus op welzijn en gezondheid vormen een sterke match met de investeringsstrategie van Korys.

Newpharma : breed assortiment, hoge kwaliteit en uitmuntende service

Newpharma werd opgericht in 2006 en introduceerde haar online platform www.newpharma.be voor haar “Beauty & Personal Care” – assortiment in 2008, steunend op sterke eigen competenties in IT, logistiek en marketing. Kort daarna, van zodra de wetgeving hun online verkoop mogelijk maakte, werden de OTC producten aan het portfolio toegevoegd. Het streven naar een breed assortiment van producten aan betaalbare prijzen vormt vanaf het begin een belangrijk aspect in de positionering van het bedrijf.

Tijdens de jaren die daarop volgden, bewees het bedrijf steeds een antwoord te kunnen bieden op een voortdurend evoluerende marktdynamiek, en bewaakte het tegelijkertijd de strengste normen wat betreft kwaliteit en respect voor de publieke gezondheidszorg.

Newpharma wordt in de hele markt erkend voor haar prestaties, en werd verschillende keren bekroond, zoals met de “Cross Border Award” in 2013, de “Becommerce Overall Awards” in 2009 en 2015 en de “Safeshops.be Diamond Award” in 2017.

Toonaangevende Belgische e-commerce

Het bedrijf kende een significante winstgevende groei sinds de oprichting, en breidde haar aanbod en distributiecapaciteit de laatste jaren verder uit. Newpharma is vooral actief in vier landen, bekleedt een nummer één positie in de Belgische markt en een top drie positie in Frankrijk en groeide uit tot één van de belangrijkste Belgische e-commercebedrijven, met een belangrijke positie in Europa.

Het Belgische e-commercebedrijf stelt 140 mensen te werk en wil verder blijven focussen op lokale tewerkstelling. Het huidige management en hun team blijven aan het stuur om zo verdere groei te blijven realiseren. Newpharma heeft de ambitie om haar positie in de kernmarkten verder te versterken, en ook uit te breiden in andere Europese markten. Om deze expansie verder mogelijk te maken, besloot het management om nieuwe partners aan boord te halen.

Een partnership met gedeelde waarden

Korys koopt de Newpharma aandelen van de bestaande aandeelhouders via een management buy-out (MBO). Zij doen dit samen met het Newpharma management, en – in een mindere mate – met Colruyt Group. “Korys gelooft in de constante groei van het bedrijf, en de rol die het management speelt om hun markt verder vorm te geven. We gaan graag in op de opportuniteit om de krachten te bundelen met een gerenommeerd management om het bedrijf verder te laten groeien als toonaangevende e-commercespeler, met sterke Belgische roots, en als een duurzame partner binnen het ecosysteem van gezondheidszorg – zowel in een lokale als internationale context”, geeft Dries Colpaert, managing partner van Korys, aan. “De participatie van Korys en Colruyt Group geeft ons de mogelijkheid om onze internationale groei verder te versnellen, terwijl we de lat heel hoog kunnen blijven leggen wat betreft onze business ethiek en onze visie op ondernemen”, zegt Jérôme Gobbesso, CEO en medeoprichter van Newpharma. “We zij ervan overtuigd dat we met de steun van Korys en Colruyt Group het bedrijf tot een volgend niveau kunnen tillen”. Mike Vandenhooft, CMO en medeoprichter van Newpharma, voegt toe: “Dit avontuur verderzetten met nieuwe partners is echt prachtig, vooral omdat onze waarden zo sterk gedeeld worden. Bovendien kijken we er erg naar uit om te leren uit hun ervaring in de verschillende gebieden waarin ze actief zijn, en best practices uit te wisselen met onze nieuwe e-commerce collega’s”.

Over Korys

Korys is een familiale investeringsholding, die zich enerzijds focust op directe investeringen in niet-beursgenoteerde ondernemingen, en die anderzijds ook een portfolio aan beursgenoteerde activa beheert. Vandaag heeft Korys meer dan 4 miljard euro aan activa in portefeuille, waaronder een significante participatie in Colruyt Group, een toonaangevend retail-bedrijf in België en Frankrijk. Investeringsbeslissingen worden genomen met een lange termijnperspectief, en op basis van economische, ecologische en sociale verdiensten. Korys wil duurzame waarde creëren via een gediversifieerd portfolio van investeringen en focust op investeringsthema’s waar het al een uitgebreide expertise in heeft, zoals “Conscious Consumer”, “Medical Revolution”, “Energy Transition”, “Leadership in Retail”, “Resource Revolution” en “Future-proof Real Estate”. Het Korys-team bestaat uit meer dan 20 professionals, in België en Luxemburg.

Over Newpharma

Newpharma, de eerste online apotheek in België, werd gelanceerd in 2008 en is de online uitloper van een fysieke apotheek. Als online apotheek met een Europese dimensie en met 1.000.000 patiënten levert Newpharma in 12 landen via zijn oorspronkelijke website www.newpharma.be en beschikt het bovendien over 4 andere lokale websites voor FrankrijkNederlandDuitsland en Oostenrijk. Met meer dan 30.000 producten en 750 merken onderscheidt Newpharma zich eveneens op de markt door een specifiek geoptimaliseerde logistiek en het vermogen om het merendeel van de Belgische bestellingen binnen de 24 uur te leveren als deze vóór de middag geplaatst werden. In 2015 verstevigde Newpharma zijn positie op de Franse markt door de sites Paraseller en Parafemina over te nemen. Hiermee zette het de trend verder die het in 2014 begon met de aankoop van de website MonGuideSanté, één van de historische spelers inzake parafarmacie in Frankrijk. De online apotheek bekleedt tevens een 31ste plaats in de top 100 van Belgische e-commerce en werd 4 keer bekroond tijdens de BeCommerce Awards. Het bedrijf maakt eveneens deel uit van de EAMSP (European Association for Mail Service Pharmacies). Newpharma, dat zijn ontwikkeling historisch financierde met eigen fondsen, behaalde in 2016 een omzet van 43 miljoen euro en verwacht een groei van 45% in 2017. Meer informatie vindt u op www.newpharma.be.

Contact
Marc Henri De Bruyne
VADEMECOM sprl
Avenue des croix de feu, 173
1020 Bruxelles

T : +32 2 269 50 21
M: +32 486 96 49 49
E-mail: mh@vademecom.be

Over Colruyt Group

Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met zowat 540 eigen winkels en meer dan 600 aangesloten winkels. In België gaat het om Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby en de geaffilieerde winkels Spar en Spar Compact. In Frankrijk zijn er naast Colruyt-winkels ook geaffilieerde winkels van Coccinelle, CocciMarket en Panier Sympa. De groep is ook actief in de foodservice business (levering van voedingswaren aan hospitalen, bedrijfskeukens en horecabedrijven) in België (Solucious). De overige activiteiten omvatten de verdeling van brandstoffen in België (DATS 24), print en document management oplossingen (Symeta) en productie van groene energie (Eoly). De groep telt meer dan 29.000 medewerkers en realiseerde in 2016/17 een omzet van EUR 9,4 miljard. Colruyt is genoteerd op Euronext Brussel (COLR) onder ISIN-nr. BE0974256852.

Contact

Journalists: Frans Colruyt (COO) or Hanne Poppe (Press Officer)
+32 2 363 50 51 (extension: 92590)
or e-mail: hanne.poppe@colruytgroup.com

Financial journalists and analysts: Marc Hofman (CFO) or Liesbeth Nuelant (Investor Relations).

Tel. +32 2 363 50 51 (extension: 92590)
or e-mail: investor@colruytgroup.com

Deel dit artikel

Overzicht persberichten