Menu Close

over ons / persberichten

Eerste door landbouwers geleid bedrijf in India haalt kapitaal op bij een groep Europese investeerders

Sahyadri Farms Post Harvest Care Limited haalde 3,1 miljard INR (bijna 40 miljoen EUR) groeikapitaal op bij een groep impactbeleggers. Volgens Incofin, Korys, FMO en Proparco is Sahyadri Farms uitstekend geplaatst om landbouwers te helpen hun bedrijf op een meer rendabele en duurzame manier te runnen.

India is een land met een ambitieuze, jonge bevolking (74% van de bevolking is jonger dan 45 jaar), die streeft naar het verbeteren van haar levenskwaliteit door hard werken en ondernemerschap. Tegelijkertijd staat het land voor grote uitdagingen zoals ongelijkheid (qua gender, opleiding, familievermogen), verouderde technologie, inefficiënte toeleveringsketens en een gebrek aan toegang tot kapitaal. In het land voltrekt zich een sterke beweging in de richting van ondernemerschap om bij te dragen tot het oplossen van deze multidimensionale problemen waarmee het land te kampen heeft.

Sahyadri Farms is een goed voorbeeld van plattelandsondernemerschap dat totaaloplossingen biedt aan kleine en marginale landbouwers.

In 2010 nam een groep van 10 landbouwers het initiatief om gezamenlijk verse druiven te kweken en naar Europa te exporteren. Dat initiatief is uitgegroeid tot het toonaangevende export- en verwerkingsbedrijf voor fruit en groenten dat Sahyadri Farms vandaag is, met dienstverlening aan meer dan 18.000 landbouwers, op meer dan 31.000 acres en met 9 gewassen. Het bedrijf begeleidt zijn landbouwers van hun keuze van de gewassen tot de toegepaste landbouwpraktijken, van de gebruikte productiemiddelen tot de wijze waarop zij hun landbouwproducten oogsten en verkopen. Zo biedt het een digitaal platform dat landbouwers informatie verstrekt over gewassen met een hoge opbrengst, agrarische productiemiddelen, realtimeklimaatinfo en toegang tot de markt.

De economische en sociale impact van Sahyadri Farms voor deze landbouwers is groot. Namdeo Pawar is een van hen: “In 2012 stond ik op het punt om mijn land te verkopen. Sahyadri Farms steunde me en hielp me er weer bovenop. Ik dwong mezelf om opnieuw aan de slag te gaan. Dankzij Sahyadri Farms steeg mijn inkomen. In 2014 kon ik zelfs mijn banklening terugbetalen.” Ook voor landbouwer Anil Dawre bracht de samenwerking met Sahyadri Farms een ommekeer teweeg: “Ik bewerk een stuk land van minder dan één hectare, omdat een deel van mijn land wordt ingenomen door mijn huis en een dierenstal. Groepslandbouw bleek een succes te zijn. Mijn ouders hadden nooit gedacht dat de producten van hun zoon ooit zouden geëxporteerd worden. Ze zijn bijzonder enthousiast.”

Het kapitaal van Korys, FMO, Proparco en Incofin is bestemd voor de verdere groei van het agrarische bedrijf. Sahyadri Farms wil zijn verwerkingscapaciteit voor op groenten en fruit gebaseerde producten uitbreiden, een biomassacentrale bouwen om met procesafval elektriciteit op te wekken en zijn infrastructuur, zoals pakhuizen, verder uitbouwen.

“Het idee van Sahyadri Farms is om landbouwers te verenigen en hen ertoe aan te zetten te denken als professionele ondernemers. Wij bouwen aan een duurzame, schaalbare en winstgevende organisatie voor al onze stakeholders door van landbouw een winstgevende en levensvatbare activiteit te maken voor elke kleine en marginale landbouwer.” – aldus Vilas Shinde, landbouwer-oprichter en algemeen directeur van Sahyadri Farms.

Alpen Capital trad op als exclusief strategisch adviseur van Sahyadri Farms bij deze transactie.

QUOTES

Rahul Rai, partner bij Incofin India: “Incofin voelt zich bevoorrecht dat het dit beleggersconsortium mag leiden en, in het kader van zijn partnerschap met Sahyadri Farms, ondersteuning kan bieden voor de verdere verspreiding als wereldwijd rolmodel van een op partnerschap gebaseerde aanpak van landbouw die resulteert in duurzame financiële impact, aanpassing aan de klimaatverandering en inclusieve groei in plattelandsgemeenschappen, terwijl tegelijk een door technologie gedreven, wereldwijd concurrerend bedrijf tot stand wordt gebracht.”

“De investering in Sahyadri Farms past perfect binnen onze beleggingsstrategie en -filosofie”, voegt Katti Van Oosterwijck, Senior Investment Manager bij Korys, hier nog aan toe. “Wij geloven sterk in het belang van een meer duurzame en ethisch verantwoorde voedselketen. We zijn er dan ook erg trots op dat we in Sahyadri Farms hebben geïnvesteerd: zij stimuleren hun netwerk van meer dan 18.000 kleinschalige boerderijen om een ondernemersmentaliteit te ontwikkelen en zorgen er ook voor dat zij een eerlijke vergoeding krijgen voor hun producten en hun arbeid. Daarbij houdt het bedrijf zich aan de strengste wereldwijde normen voor landbouwpraktijken en biedt het de eindconsument de hoogste waarde.” 

Michael Jongeneel, CEO van FMO: “We zijn erg blij dat we in Sahyadri Farms een langetermijnpartner hebben gevonden om kleinschalige landbouwers in India te ondersteunen. We zijn onder de indruk van het vermogen van Sahyadri Farms om te zien wat de landbouwers nodig hebben om hun bedrijf te laten floreren en om hun precies daar hulp bij te bieden. We verwachten dat deze eerste internationale investering in een door landbouwers geleide organisatie in India Sahyadri Farms zal helpen om nog meer landbouwers te bereiken en een blauwdruk te maken voor verdere groei in de sector.”

Françoise Lombard, CEO van Proparco: “Proparco is er trots op om aandeelhouder te worden van Sahyadri Farms, een van de grootste spelers in de Indiase fruit- en groentesector, naast Incofin, Korys en FMO. Deze investering in een toonaangevend Indiaas landbouwbedrijf dat zich inzet voor een verantwoorde aanpak zal veel positieve sociale en milieueffecten opleveren. Ten eerste zullen bijna 15.000 landbouwers kunnen toetreden tot een moderne toeleveringsketen, met toegang tot regeneratieve landbouwpraktijken en kwaliteitsvolle uitrusting, waardoor zij de opbrengst en de kwaliteit van hun productie kunnen verhogen, terwijl verliezen op de boerderij en het gebruik van pesticiden en meststoffen worden teruggeschroefd. Dankzij deze investering zal Sahyadri Farms concrete maatregelen kunnen nemen om zich aan te passen aan de klimaatverandering, maar ook om die te matigen door zijn aandeel van hernieuwbare-energieproductie te verhogen tot meer dan 50%, en ten slotte om zijn nulafvalbeleid uit te voeren.”

 

About Incofin Investment Management

www.incofin.com

About FMO

www.fmo.nl

About Proparco

www.proparco.fr

Deel dit artikel

Overzicht persberichten