Menu Close

over ons / persberichten

Intelligent beheer van netwerken: Ampacimon neemt Diael over, de Spaanse specialist in het monitoren van ondergrondse stroomkabels

Luik/Madrid/Halle, 13 januari 2021. Hoogspanningskabels en onderstations monitoren is inmiddels een essentieel onderdeel geworden van de optimalisatie van elektriciteitsnetten. Door hun productlijnen te combineren willen Ampacimon (hoogspanningskabels) en DIAEL (ondergrondse stroomkabels) hun dienstenaanbod in dit snelgroeiende marktsegment verder verruimen. De monitoringoplossingen van DIAEL behoren tot de meest innovatieve in dit marktsegment en vormen een perfecte aanvulling op het dienstenpakket van Ampacimon.

Afgelopen zomer namen Korys, Noshaq, Creos en Gesval deel aan de kapitaalsverhoging van Ampacimon om de groei van het bedrijf via eigen innovatieve projecten en via overnames te versnellen. De overname van DIAEL is een eerste stap en een belangrijke mijlpaal in deze groeistrategie.

Kabels en apparatuur voor hoogspanningssubstations zijn onmisbaar geworden voor hoog- en middenspanningsnetten, omdat ze de nutsbedrijven in staat stellen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, terwijl ze toch meer hernieuwbare energiebronnen aansluiten en de weg  naar massa-elektrificatie verder effenen. De monitoringoplossingen voor gedeeltelijke ontlading van DIAEL zijn de meest innovatieve in hun marktsegment. Ze vallen vooral op door een combinatie van hoogwaardige sensoren en geavanceerde analyses maar ook de ruisfiltertechnologie van DIAEL springt hierbij in het oog.

Met deze overname bouwt Ampacimon zijn monitoringdiensten verder uit. De hardware en analysetools van DIAEL bieden zeer geavanceerde mogelijkheden om de gedeeltelijke ontlading van ondergrondse kabels te monitoren. Een perfecte aanvulling op Ampacimon’s eigen sterke punten als leider op vlak van opvolging van bovenleidingen.

Bij Ampacimon zijn we erg trots op deze eerste overname, een nieuwe stap in onze groei. We kijken ernaar uit om samen met het team en de zakenpartners van DIAEL nieuwe uitdagingen aan te gaan en de elektriciteitsnetten verder te moderniseren”, stelt Frederic Vassort, CEO van Ampacimon. “We kenden DIAEL al geruime tijd als een bedrijf met een erg vergelijkbare achtergrond: we zijn allebei universitaire spin-offs, we hebben allebei sterke banden met nationale netbeheerders en innovatie van elektriciteitsnetten is voor beide bedrijven een kernactiviteit. Het aandeel van ondergrondse kabels in de elektriciteitsnetten groeit nog steeds. Ons dienstenaanbod voor bovengrondse leidingen uitbreiden met monitoringtechnologieën voor ondergrondse kabels was voor Ampacimon dus een erg logische strategische stap. Dankzij de fusie van Ampacimon en DIAEL zullen netbeheerders van een breder scala aan producten en diensten kunnen profiteren om het gebruik van hun infrastructuur veilig te optimaliseren en zo de transitie naar groenere energie verder mogelijk te maken.”

Evolutie, expansie en kracht waren de belangrijkste redenen om op de DIAEL-verkoop door te gaan. Al vanaf het begin werkten we zij aan zij met Ampacimon, weliswaar met verschillende toepassingen, maar binnen dezelfde context: de smart grids van morgen monitoren”, zegt Javier Ortego, Algemeen Directeur van DIAEL. “Het samenbrengen van de technologieën en van de kennis van twee onderzoeks- en ontwikkelingsteams met meer dan tien jaar ervaring zullen ons in staat stellen om vooruit te gaan en om samen nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Het DIAEL-team  is zeer enthousiast en kijkt ernaar uit om verder te groeien via de integratie met Ampacimon.”

Investeerder Korys ondersteunt z’n portfolio bedrijven altijd ten volle om ze zo goed mogelijk te laten groeien en zich verder te ontwikkelen”, bevestigt Investment Director  Brieuc de Hults. “Een overname is een zeer logische stap in dit type van groeistrategieën en we zijn erg enthousiast over de groeikansen die deze transactie biedt.”

Contactpersonen voor de pers – Ampacimon/Diael

Sophie JOLETsophie.jolet@ampacimon.com/ tel +32 4 239 80 20

Contactpersonen voor de pers – Korys

Sabine DERAEVE – sabine.deraeve@korys.be / tel: +32 496 22 20 18

Over DIAEL:

DIAEL (Diagnóstico del Aislamiento Eléctrico) is een spin-off van de Polytechnische Universiteit van Madrid. Het bedrijf monitort de staat van ondergrondse stroomkabels en apparatuur van substations door de gedeeltelijke ontlading op te sporen. De technologie van DIAEL omvat geavanceerde software en heeft een uniek vermogen om storingen te detecteren, ze precies te lokaliseren én de oorzaken ervan aan te geven. Hiermee kunnen elektriciteitsbedrijven defecten aan de apparatuur vroegtijdig opsporen en preventief efficiënte onderhoudsmaatregelen treffen.

Meer info op: www.diael.com

Over Ampacimon:

Ampacimon is een Belgisch bedrijf, opgericht in 2010, als resultaat van onderzoek dat sinds 2003 werd verricht aan de universiteit van Luik. Ampacimon ontwikkelt innovatieve monitoringssystemen voor elektriciteits-netwerken. Het bedrijf biedt oplossingen waarmee klanten, netwerkbeheerders, de werkelijke capaciteit van hun lijnen kunnen leren kennen en deze gegevens rechtstreeks integreren in hun beheercentrum. Ampacimon ontwikkelt ook producten voor distributielijnen en positioneert zich als een internationale onderneming die oplossingen voor optimalisatie en intelligent beheer van netwerken aanbiedt.

Meer info op: www.ampacimon.com

Over Korys:

Korys is de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Vandaag beheert ze een vermogen van meer dan EUR 4,5 miljard. Korys beheert onder meer ook actief belangen in privé bedrijven en neemt haar investeringsbeslissingen steeds vanuit een langetermijnperspectief waarbij rekening wordt gehouden met strikte economische (Profit), sociale (People) en ecologische (Planet) criteria. Korys streeft ernaar om duurzame waarde te creëren in 3 belangrijke ecosystemen: Life Sciences, Energy Transition en Conscious Consumer. Om dat doel te bereiken, kan Korys rekenen op een gemotiveerd team van 30 professionals in België en Luxemburg.

Meer info op: www.korys.be

Deel dit artikel

Overzicht persberichten