Menu Close

over ons / persberichten

Mablink kondigt financieringsronde van € 31 miljoen aan

De financiering moet het bedrijf in staat stellen om zijn belangrijkste kandidaat naar de klinische fase te brengen en een pijplijn van next generation antilichaam-geneesmiddel conjugaten (ADC's) uit te bouwen. De eigen ontwikkelde ADC-technologie van het bedrijf opent de deur naar nieuwe en betere behandelingsmogelijkheden voor kankerpatiënten.

Lyon, Frankrijk – 14 okt. 2022 – Mablink Bioscience (‘Mablink’), een biotechnologiebedrijf dat zich richt op de transformatie van kankertherapie met behulp van antilichaam-geneesmiddel conjugaten (ADC’s) van de volgende generatie, kondigde vandaag aan dat het een Serie A-financieringsronde van € 31 miljoen heeft opgehaald om zijn belangrijkste kandidaat naar de klinische fase te brengen en een pijplijn van ADC’s op te bouwen op basis van een eigen platformtechnologie. De ronde werd in goede banen geleid door Sofinnova Partners en Mérieux Equity Partners, die daarbij konden rekenen op de deelname van bestaande investeerders.

De technologie van Mablink is gebaseerd op een unieke structuur van chemische verbindingen (‘linkers’ genoemd), die worden ingezet tussen een antilichaam en een cytotoxische molecule die in tumorcellen moet worden afgegeven. De unieke structuur van de linkers verhult de cytotoxische molecule, waardoor de ADC’s van Mablink ‘heimelijk’ kunnen toeslaan en daarbij twee bijzonder nuttige farmacologische eigenschappen bieden. In de eerste plaats kunnen de ADC’s door deze techniek langer in het lichaam blijven en krijgen ze derhalve meer tijd om de tumorcellen te vernietigen. Bovendien hebben deze ADC’s ook een sterk verbeterde verdraagbaarheid. Die twee aspecten leverden in diermodellen een tienvoudige verhoging van de therapeutische index op – wat potentieel tot een grote doorbraak kan leiden in toekomstige klinische successen in de ADC-context.

We zijn erg trots op het feit dat we hierbij kunnen rekenen op de inbreng van zulke ervaren investeerders”, zei Jean-Guillaume Lafay, Chief Executive Officer en een van de oprichters van Mablink, naar aanleiding van het nieuws. “Zij brengen niet alleen de nodige financiële middelen, maar ook de expertise en het netwerk mee die cruciaal zullen zijn voor het succes van Mablink om de eerste ADC naar de klinische fase te brengen. We willen hierbij ook onze historische investeerders bedanken die besloten hebben om ook in deze ronde opnieuw te investeren.”

Met de opbrengst van deze financieringsronde zal Mablink een biotech in de klinische fase worden door zijn belangrijkste kandidaat, MBK-103, in klinische ontwikkeling te brengen voor de behandeling van vaste tumoren, met name eierstokkanker. Gelijktijdig wil Mablink een pijplijn van ADC’s voor vaste tumoren uitbouwen.

Mablink biedt een totaaloplossing die de uitdagingen aanpakt die momenteel de ontwikkeling van ADC’s beperken“, aldus Graziano Seghezzi, Managing Partner bij Sofinnova Partners. “Met deze ‘verhul’ technologie kunnen we een pijplijn van producten uitbouwen voor patiënten voor wie vandaag geen echte behandelingsopties bestaan. We kijken dan ook uit naar onze samenwerking met Jean-Guillaume en zijn team om Mablink te laten uitgroeien tot een wereldwijd actieve ADC-speler.

Valérie Calenda, Managing Partner bij Mérieux Equity Partners, voegde daar nog het volgende aan toe: “Merieux Equity Partners was van bij het begin in 2019 in het project geïnteresseerd en besloot het te ondersteunen via zijn industriële accelerator M2Care, alvorens UI Investment en Pertinence Invest 2 te adviseren om deel te nemen aan de ‘seed round’. Sindsdien hebben de kwaliteit van het team en de geboekte vooruitgang ons gesterkt in onze overtuiging dat dit platform miljoenen patiënten veiligere en krachtigere ADC’s kan aanbieden dankzij een verbeterd therapeutisch venster. We blijven Mablink dan ook met plezier steunen door deze Series A-financiering met ons risicofonds OMX Europe te leiden.”

Na een financiering van € 4M in de seed fase vorig jaar, krijgt Mablink nu een nieuwe dimensie. We zijn bijzonder trots op het succes van deze Series A-financiering, die de capaciteiten en investeringen van het bedrijf in onderzoek en ontwikkeling, de consolidatie van de pijplijn en de aanwerving van doorgewinterde profielen exponentieel zal verhogen“, zegt Florian Denis, Investment Director bij Elaia, die de historische investeerders vertegenwoordigt.

Dr. Calenda en dhr. Seghezzi treden beiden toe tot de Raad van Bestuur van Mablink.

Bestaande aandeelhouders, Elaia Partners, UI-Investissement/Pertinence Invest 2 (geadviseerd door Mérieux Equity Partners), Sham Innovation Santé (geadviseerd door Turenne Capital), Fondation Fournier-Majoie, Simba Santé (Angelor) en Crédit Agricole Création namen ook deel aan de Series A.

Over Mablink

Mablink Bioscience is een biotechnologiebedrijf dat streeft naar nieuwe en betere behandelingsmogelijkheden voor kankerpatiënten aan wiens behoeften nog niet kan worden voldaan. Het bedrijf ontwikkelt de volgende generatie van een opkomende klasse van geneesmiddelen tegen kanker, de zogenaamde antilichaam-geneesmiddel conjugaten (ADC’s). De gepatenteerde hydrofiele geneesmiddel-linkertechnologie van Mablink maakt het mogelijk homogene, plasmastabiele ADC’s van de volgende generatie te ontwerpen die zowel een hoge DAR (drug-to-antibody-ratio) hebben als uitstekende farmacologische eigenschappen en verdraagbaarheid behouden. Meer informatie vindt u op mablink.com

Over MBK-103

MBK-103 is een ADC ontworpen met de eigen linker van Mablink, en exatecan, een krachtige Topoisomerase-I remmer, als payload. MBK-103 is gericht tegen Folaat Receptor Alpha (FRa), een eiwit dat tot overexpressie komt in verschillende vaste tumoren met een grote onvervulde medische behoefte, waaronder eierstok- of triple-negatieve borstkanker.

Over Mérieux Equity Partners

Mérieux Equity Partners (‘MxEP’) is een AMF-geaccrediteerde beheersmaatschappij die zich richt op aandeleninvesteringen in de gezondheids- en de voedingssector. MxEP ondersteunt actief ondernemers en bedrijven met gedifferentieerde producten en diensten en biedt hen een geprivilegieerde toegang tot haar sectorexpertise en internationale netwerk. MxEP beheert momenteel meer dan 1 miljard euro aan activa en sloot onlangs zijn nieuwste Venture Capital fonds, OMX Europe Venture Fund, met medesponsorschap van Korys af.

Meer informatie vindt u op: www.merieux-partners.com

Over Sofinnova Partners

Sofinnova Partners is een toonaangevend Europees durfkapitaalbedrijf in biowetenschappen, dat in gezondheidszorg en duurzaamheid is gespecialiseerd. Het bedrijf beschikt over vestigingen in Parijs, Londen en Milaan en heeft in de loop der jaren een team van professionals van over de hele wereld verzameld met een sterke wetenschappelijke, medische en zakelijke expertise. Sofinnova Partners is een praktijkgerichte bedrijvenbouwer over de volledige waardeketen van investeringen in levenswetenschappen, vanaf de seed- tot de latere fasen. Het bedrijf werkt actief samen met ambitieuze ondernemers als lead- of cornerstone-investeerder om transformatieve innovaties te ontwikkelen die het potentieel hebben om onze collectieve toekomst op een positieve manier te beïnvloeden.

Sofinnova Partners werd in 1972 opgericht en is een gevestigde waarde in Europa, met 50 jaar ervaring in het ondersteunen van meer dan 500 bedrijven en het creëren van marktleiders over de hele wereld. Vandaag heeft Soinnova Partners meer dan € 2,5 miljard in beheer.

Meer informatie vindt u op: sofinnovapartners.com.

Pers Contacten

Mablink: Marie-Charlotte POTET; mc.potet@bcadvisory.fr ; +33 6 70 91 25 23

Mérieux Equity Partners: Valérie CALENDA; valerie.calenda@merieux-partners.com ; +33 6 08 75 46 90

Sofinnova Partners: Bommy LEE, blee@sofinnovapartners.com ; +33 6 47 71 38 11

Elaia: Louisa MESNARD; lmesnard@elaia.fr

 

Deel dit artikel

Overzicht persberichten