Menu Close

over ons / persberichten

Smart Energy scale-up Sensorfact haalt 3,7 miljoen euro op voor groei in Europa

Halle, 25 maart 2021 – Sensorfact heeft nieuw kapitaal opgehaald bij Korys, bij risicokapitaal-fonds FORWARD.one, een van de huidige hoofdaandeelhouders, en bij EIT InnoEnergy. Zo wil het bedrijf verder investeren in de ontwikkeling van z’n energie-efficiëntieplatform voor de industrie en z’n expansie in Europa financieren. Met deze serie A-investering kan de innovatieve Utrechtse scale-up niet alleen verder groeien in de Benelux en Italië, maar ook de activiteiten uitbreiden naar Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland.

Sensorfact werd opgericht in 2016 en ontwikkelde een plug-and-playsysteem voor energiebeheer dat industriële kmo’s op een eenvoudige, betaalbare manier toelaat om hun energieverbruik terug te schroeven. Pieter Broekema, CEO en oprichter van Sensorfact: “Energierekeningen horen bij de grootste operationele uitgaven van industriële kmo’s. Ook de Europese wetgeving zet de industrie ertoe aan om haar energie-efficiëntie te verbeteren. We zien ook dat vooral kmo’s moeite hebben om aan de overheidsvoorschriften te voldoen. Vaak hebben ze onvoldoende verbruiksgegevens en analyses, wat machines betreft, om besparingspistes te identificeren.” In de afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf zijn klantenbestand uitgebreid tot ruim 350 ondernemingen in meer dan 14 landen. “Onze klanten zijn vooral actief in de plastic-, voedings- en metaalindustrie, omdat het  energieverbruik daar het hoogst is”, voegt Broekema nog toe. Tot dusver heeft het bedrijf ook zwaar geïnvesteerd in de optimalisering van het softwareplatform, in de ontwikkeling van nieuwe algoritmen en in nieuwe oplossingen om energiebesparing voor de klanten te vergemakkelijken.

De industriële energieverspilling wegwerken om de ecologische voetafdruk te verkleinen

Tegen 2030 zal de EU een streefcijfer voor energie-efficiëntie van 32,5 % moeten halen. Maximale energie-efficiëntie is immers een belangrijke doelstelling in de EU. Energiebesparingen zijn namelijk de eenvoudigste manier om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. “Om energiebesparingen te realiseren, hebben bedrijven meer inzicht in hun energieverbruik nodig. De eerste stap is energiesensoren installeren om gegevens op te halen over het verbruik van hun machines. Met die gegevens kunnen ze de prestaties van hun machines benchmarken, de energiestromen opvolgen en een energiebalans opstellen,” aldus Broekema. Sensorfact biedt niet alleen energiegegevens van machines aan, maar heeft ook sectorspecifieke algoritmen ontwikkeld om potentiële energiebesparingen te identificeren: “De gegevens worden geanalyseerd met KI-tools en sectorspecifieke algoritmen. Vervolgens vullen onze energieconsultants ze aan met hun industriële kennis. Op die manier bieden we de industrie een totaaloplossing om het energieverbruik te verminderen.” Tot nu toe heeft Sensorfact 54 GWh aan energiebesparingen geïdentificeerd.

Een boost van vier miljoen voor de optimalisering van het energie-efficiëntieplatform en de internationale expansie

Met deze nieuwe kapitaalsverhoging wil Sensorfact zijn groei verder versnellen.

“We zijn erg blij met dit krachtige investeerdersconsortium, want met deze steun kunnen we onze groeiplannen verwezenlijken. We willen de grootste dienstverlener in industrieel energiebeheer worden en streven naar een klantenbestand van 370.000 industriële kmo’s in Europa. Samen maken we het verschil om deze ingrijpende technologie op te schalen”, aldus Pieter Broekema. 

Loïc de Schaetzen, Investment Director bij Korys: “In het kader van onze portfolio rond Energietransitie waren we al even op zoek naar mogelijkheden om te investeren in energie-efficiëntie. Sensorfact bleek ideaal: een bedrijf met een intrinsiek sterk product, een duidelijk rapportageplatform met onmiddellijke inzichten voor potentiële energiebesparingen en een groot industrieel klantenbestand. Sensorfact slaagt niet alleen in z’n opzet, maar richt zich tegelijkertijd op het kmo-segment met een betaalbare, kosteneffectieve oplossing voor de klant. We zien een belangrijk ontwikkelingspotentieel en willen de expertise en het netwerk van Korys inbrengen om de expansie van het bedrijf in België en Europa te ondersteunen.”

Frederik Gerner, Partner bij FORWARD.one: ” Als bestaande investeerder in Sensorfact zijn we verheugd om het Sensorfact-team verder te kunnen ondersteunen in hun missie om het energiegebruik binnen de industrie in Europa en daarbuiten te reduceren.  We hebben het team en het bedrijf sterk zien groeien sinds we halverwege 2019 voor het eerst in Sensorfact investeerden en geloven in het vermogen van het team om verdere groei en impact te realiseren. Sinds onze initiële investering heeft Sensorfact zijn technologie verder ontwikkeld, zijn productaanbod vergroot en het team uitgebreid om verder tegemoet te komen aan de energie- en kostenbesparingsbehoeften van zijn groeiend klantenbestand. We zijn verheugd om Sensorfact een nog belangrijkere rol te zien spelen in hun industrie en om hun groei te versnellen met deze financieringsronde”.

Met deze serie A-investering kan Sensorfact niet alleen verder groeien in de Benelux en Italië, maar ook de activiteiten uitbreiden naar Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland.

Contactpersonen voor de pers – Korys

Sabine DERAEVE – sabine.deraeve@korys.be / tel: +32 496 22 20 18

Over Korys:

Korys is de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Vandaag beheert ze een vermogen van meer dan EUR 4,5 miljard. Korys beheert onder meer ook actief belangen in privé bedrijven en neemt haar investeringsbeslissingen steeds vanuit een langetermijnperspectief waarbij rekening wordt gehouden met strikte economische (Profit), sociale (People) en ecologische (Planet) criteria. Korys streeft ernaar om duurzame waarde te creëren in 3 belangrijke ecosystemen: Life Sciences, Energy Transition en Conscious Consumer. Om dat doel te bereiken, kan Korys rekenen op een gemotiveerd team van 30 professionals in België en Luxemburg.

Meer informatie vindt u op: www.korys.be

Over Sensorfact:

Sensorfact werd eind 2016 opgericht. Het bedrijf biedt technologie, gegevens, inzichten en advies aan om het industriële energieverbruik te verminderen.  Sensorfact, met hoofdkantoor in Utrecht, werkt samen met partners als ENGIE, INNAX, Facta, Ecochain en EIT InnoEnergy aan energie-efficiëntieprojecten.

Meer informatie vindt u op: www.sensorfact.eu

Over Forward.one:

FORWARD.one is een durfkapitaalfonds dat investeert in hightech start-ups. We zijn een team van succesvolle ondernemers en financiële professionals en hebben dus een unieke set vaardigheden die alle aspecten omvat die voor startups van belang zijn: ondernemerschap, techniek, handelsgeest en financiële kennis.

Meer informatie vindt u op: FORWARD.one Venture Capital

Over EIT InnoEnergy:

EIT InnoEnergy is de innovatiemotor voor duurzame energie. Wij brengen mensen en middelen samen, katalyseren en versnellen de energietransitie.  EIT InnoEnergy werd opgericht in 2010, heeft al 560 miljoen euro geïnvesteerd in duurzame energie-innovaties en krijgt de steun van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT).

Meer informatie vindt u op: https://www.innoenergy.com

Deel dit artikel

Overzicht persberichten