Menu Close

over ons / persberichten

Virya Energy verhoogt aandeel in Eurowatt tot 100 %

Halle, 25 Februari 2021 – Virya Energy, de energieholding van Colruyt Group en Korys, heeft de aandelen van de minderheidsaandeelhouders van Eurowatt overgenomen, een Europees bedrijf dat voornamelijk actief is als producent van windenergie op het Franse vasteland.

Eerder dit jaar uitten de minderheidsaandeelhouders hun intentie om hun participatie te verkopen, waarop Virya Energy te kennen gaf bereid te zijn om haar aandeel tot 100 % te verhogen en zo haar steun aan Eurowatt kracht bij te zetten en te onderstrepen hoezeer Virya Energy gelooft in de verdere groei van Eurowatt.

In 2014 stapte Korys met een meerderheidsbelang in het kapitaal van Eurowatt. Bij de oprichting van  Virya Energy in 2019, werd het Korys aandeel in Eurowatt overgedragen aan Virya Energy. De succesvolle samenwerking met de oprichtende aandeelhouders en met het management evenals de toewijding van het hele Eurowatt-team resulteerde in een aanhoudende groei met een verdubbeling van de energieproductiecapaciteit van het bedrijf sinds 2014.

Virya Energy kijkt uit naar de samenwerking met het management en het team van Eurowatt om de bijdrage van het bedrijf aan de ontwikkeling van klimaatvriendelijke oplossingen in Europa verder te ondersteunen.

Over Eurowatt

Eurowatt is een Europese onderneming opgericht in 1994 en voornamelijk actief in de Franse onshore windenergie. Als onafhankelijke stroomproducent is het bedrijf betrokken bij de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van activa op het vlak van hernieuwbare energie. Naast de onshore windactiviteiten in Frankrijk heeft Eurowatt onshore windactiva in Polen en Portugal en mini-waterkrachtcentrales in Portugal en Spanje. Eurowatt exploiteert een totaal geïnstalleerd vermogen van meer dan 300MW en heeft meer dan 600MW in aanbouw of in diverse stadia van ontwikkeling.

Over Virya Energy

Virya Energy werd in 2019 opgericht door Colruyt Group en Korys om hun participaties in hernieuwbare energie samen te brengen. Virya Energy heeft momenteel aandelen in Parkwind, Eurowatt en Eoly Energy.

Virya Energy focust op de ontwikkeling, financiering, bouw en exploitatie van hernieuwbare energiebronnen en ambieert internationale expansie.  Door het samenbrengen van haar participaties wil Virya Energy technologie- en kennisuitwisseling tussen haar teams bevorderen en schaalvoordelen creëren om een belangrijke speler te blijven in de snel veranderende hernieuwbare energiesector.

Parkwind is een Belgisch bedrijf actief in offshore windenergie. Eurowatt is voornamelijk actief in onshore windenergie in Frankrijk maar is ook aanwezig op de Poolse, Spaanse en Portugese hernieuwbare-energiemarkt. Eoly Energy exploiteert onshore windenergieactiva in België.

Over Korys - www.korys.be

Korys is de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Vandaag beheert ze een vermogen van meer dan EUR 4,5 miljard. Korys bezit niet alleen een groot belang in de Colruyt Group, een vooraanstaand retailbedrijf in België en Frankrijk, maar beheert ook actief belangen in niet-beursgenoteerde bedrijven en private-equityfondsen. De investeringsmaatschappij heeft ook eigen fondsen ontwikkeld om haar portefeuille van beursgenoteerde investeringen te beheren. Ze neemt haar investeringsbeslissingen steeds vanuit een langetermijnperspectief en houdt daarbij rekening met strikte economische (Profit), sociale (People) en ecologische (Planet) criteria. Korys streeft ernaar om duurzame waarde te creëren in 3 belangrijke ecosystemen: Life Sciences, Energy Transition en Conscious Consumer. Om dat doel te bereiken, kan Korys rekenen op een gemotiveerd team van 30 professionals in België en Luxemburg.

Over Colruyt Group

Colruyt Group is actief in de distributie van voedingswaren en non-food in België, Frankrijk en Luxemburg, met zowat 570 eigen winkels en 580 aangesloten winkels In België zijn dat Colruyt, OKay, Bio-Planet, Cru, Dreamland, Dreambaby, Fiets! en de aangesloten winkels Spar en Spar Compact. In Frankrijk zijn er naast de Colruyt-winkels ook nog de aangesloten winkels Coccinelle, Coccimarket en Panier Sympa. De groep houdt zich ook actief bezig met foodserviceactiviteiten (levering van levensmiddelen aan ziekenhuizen, bedrijfskantines en cateringbedrijven) in België (Solucious). Tot de overige activiteiten horen de verkoop van brandstof in België (DATS 24), druk- en documentbeheeroplossingen (Symeta) en de productie van groene energie (Eoly). De groep stelt meer dan 29.900 mensen tewerk en boekte een omzet van 9,4 miljard euro in 2018/19.  Colruyt is genoteerd op de beurs van Brussel (COLR) onder de ISIN-code BE0974256852.

Perscontact - Virya Energy

Paul TUMMERS – paul.tummers@virya-energy.com – tel: 0475/43 50 43

Deel dit artikel

Overzicht persberichten