Menu Close

over ons / persberichten

Vlaamse soja spin-off Protealis internationaliseert en verdubbelt startkapitaal

Gent, BE. 2 september 2021 – In april 2021 werd het Gentse bedrijf Protealis gelanceerd, als een spin-off rond de wetenschappelijke kennis van soja van VIB en ILVO. Onder leiding van durfkapitaalfonds V-Bio Ventures werd toen 6 miljoen euro steun via EUR VC-fondsen gevonden voor de opstart. Vier maanden later haalt Protealis nog eens 5,7 miljoen euro op. De succesvol verlengde A-ronde getuigt van de toenemende internationale interesse met nieuwe investeringen door Innovation Industries (NL), HFT Holding (NL), Thia Ventures (SG/BE) en – opnieuw – Estari Groep (UK). Via zijn investeringsbedrijf Korys, brengt nu ook de familie Colruyt kapitaal in.
De bijna verdubbeling van kapitaal stelt het bedrijf in staat om de geplande marktintroductie van duurzame en lokaal geteelde eiwitrijke gewassen uit te breiden en te bespoedigen. Terzelfdertijd versterkt Protealis zijn bestaande R&D-platformen.

Duidelijke interesse en steun voor lokale variëteiten van eiwitgewassen

De oprichting van Protealis eerder dit jaar ging gepaard met heel wat positieve belangstelling, niet alleen van durfkapitalisten, maar ook van boeren en de verwerkende voedings- en voederindustrie. Het verhaal van de eiwittransitie en duurzaam voedsel – het kader waarbinnen Protealis zijn positie wil uitbouwen – staat sinds de coronapandemie meer dan ooit op de agenda. De vraag naar plantaardige eiwitbronnen blijft stijgen. Zowel voedsel- als diervoederbedrijven ervaren een krapte in de markt van niet-ggo, lokale, duurzaam geteelde eiwitgewassen.

“Het werd steeds duidelijker dat we de sector niet moesten overtuigen van de opportuniteit, maar zo snel mogelijk een bestaande behoefte moesten vervullen”, zegt CEO Benjamin Laga. De interesse in de startup kwam niet alleen uit België, maar ook uit Centraal- en Oost-Europese landen waar de zeer vroege sojabonen uit de Protealis-portfolio een agronomische en klimatologische match kunnen zijn. Die interesse vertaalt zich nu in financiële rugwind met een extra investering van 5,7 miljoen euro in de A-ronde .

Vlaams minister van Landbouw en Innovatie Hilde Crevits: “Het is heel bemoedigend om te zien dat Protealis op zo’n korte tijd een internationale groep van investeerders kan overtuigen om mee te stappen in hun verhaal. Het bewijst dat er in Vlaanderen en daarbuiten interesse is om deel uit te maken van ons streven naar een grotere autonomie in eiwitproductie. Het toont aan dat Vlaanderen sterk is op het vlak van biotech ontwikkeling, en niet alleen voor toepassingen in de gezondheid maar ook voor de landbouw- en voedingssector. De spin-off die haar wortels kent in het VIB en ILVO, twee van onze Vlaamse top-instituten, kan daarmee een belangrijke hefboom betekenen voor het realiseren van de Vlaamse eiwitstrategie die ik eerder dit jaar lanceerde.”

Zelfde missie, grotere reikwijdte

Protealis blijft trouw aan zijn missie om zaaigoed voor duurzame teelt van eiwitgewassen in Europa te leveren. Het bedrijf wil het extra kapitaal inzetten om zijn geografische reikwijdte te verbreden, om de productieopschaling te versnellen voor een bredere marktintroductie, en om de introductie van nieuwe rassen verder te versnellen. Naast het bestaande ontwikkelingstraject van vroege sojabonen, zal ook een deel van het opgehaald kapitaal aangewend worden voor de veredeling van andere eiwitrijke gewassen.

Vliegende start van R&D-platforms

“In onze eerste maanden hebben we met ons team goed werk geleverd door de haalbaarheid van bepaalde concepten te bewijzen, en door een aantal zeer innovatieve veredelingsstrategieën uit te tekenen. Het wordt nu mogelijk om die strategieën op grote schaal toe te passen, met als gevolg dat we beter en sneller nieuwe variëteiten van eiwitgewassen kunnen ontwikkelen.” vervolgt Benjamin Laga. Deze veredelingsinnovaties worden eerst toegepast in de sojabonenveredeling, maar kunnen ook gebruikt worden voor andere eiwitgewassen. Ook de onderzoeksinspanningen van het bedrijf op het gebied van zaadcoating zal profiteren van de financiële injectie.

Gebalanceerde internationale expansie van de investeerdersgroep

De nieuwe samenstelling van de groep investeerders van Protealis weerspiegelt de internationale interesse. Met extra investeringen vanuit Nederland (Innovation Industries en HFT), Singapore (Thia Ventures) en het VK (Estari), treedt Protealis buiten onze landsgrenzen. De nieuwe investeerders brengen professionalisme en kennis van de zaadindustrie binnen, onder meer via Innovation Industries die al investeerde in het Nederlandse aardappelzaadbedrijf Solynta, en via HFT dat werd opgericht door het voormalig executive management team van De Ruiter Seeds. De typische knowhow van de verwerkingsindustrie komt dan weer aan boord via Korys, het investeringsbedrijf van de Colruyt familie die al participaties heeft in meerdere voedingsverwerkingsbedrijven.

De nieuwe investeerders sluiten zich aan bij de investeerdersgroep van het eerste uur, bestaande uit V-Bio Ventures, Agri Investment Fund (AIF), Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), Estari Group, Globachem Group, Gemma Frisius Fund en VIB.

“Bij Innovation Industries zijn we erg verheugd deel uit te maken van dit sterke investeringssyndicaat in een onderneming die is opgericht door gerenommeerde Belgische onderzoeksinstellingen. We kijken er naar uit om Protealis te steunen bij de ontwikkeling van haar innovatieve veredelingsplatform en zaadcoatings om aan de groeiende vraag naar lokaal geproduceerde eiwitgewassen te voldoen.” zegt Caaj Greebe, Investment Director bij Innovation Industries. Hij vervolgt: “Ik zie er naar uit als commissaris met dit uitzonderlijke team samen te werken.”

“De ambitie van Protealis om maatschappelijke en ecologische uitdagingen aan te pakken door middel van innovatie sluit naadloos aan bij de investeringsfilosofie en waarden van Korys”, bevestigt Raf Roelands, Investment Manager bij Korys. “We zijn erg enthousiast om een bedrijf met activiteiten op de intersectie van twee van onze investeringsthema’s, zijnde Life Sciences en Conscious Consumer te ondersteunen in de vertaalslag van de erg solide wetenschappelijke agri-tech kennis naar commerciëel beschikbare oplossingen die de consument helpen om nog duurzamer om te gaan met voeding”

“Protealis kan bouwen op schitterende technologie afkomstig van 2 protagonisten van het wereldklasse Agtech ecosysteem van Vlaanderen en zo bijdragen aan duurzame voeding. Dat is exact waar Thia in wil investeren” aldus Bart Van Hooland, één van de medeoprichters van Thia.

Media contact info

Benjamin Laga – benjamin.laga@protealis.com

Over Innovation Industries

Innovation Industries is een Deeptech venture capital partij dat tot € 30 miljoen investeert in Hightech-, Agri&Foodtech- en Medtech-ondernemingen. Innovation Industries investeert vanaf de vroege fase tot en met het groeistadium en heeft samenwerkingsverbanden met alle Nederlandse technische universiteiten en het onderzoeksinstituut TNO. Meer informatie op www.innovationindustries.com

Over Korys

Korys is de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Vandaag beheert ze een vermogen van meer dan EUR 4,5 miljard. Korys bezit niet alleen een groot belang in de Colruyt Group, een vooraanstaand retailbedrijf in België en Frankrijk, maar beheert ook actief belangen in niet-beursgenoteerde bedrijven en private-equityfondsen. De investeringsmaatschappij heeft ook eigen fondsen ontwikkeld om haar portefeuille van beursgenoteerde investeringen te beheren. Ze neemt haar investeringsbeslissingen steeds vanuit een langetermijnperspectief en houdt daarbij rekening met strikte economische (Profit), sociale (People) en ecologische (Planet) criteria. Korys streeft ernaar om duurzame waarde te creëren in 3 belangrijke ecosystemen: Life Sciences, Energy Transition en Conscious Consumer. Om dat doel te bereiken, kan Korys rekenen op een gemotiveerd team van 30 professionals in België en Luxemburg.

Over Thia Ventures

Thia Ventures is een Venture Capital groep opgezet door de oprichters van Ambrosia Investments en Droia. Thia investeert op de raaklijnen tussen biotechnologie, voeding en gezondheid. Met hun rijke achtergrond brengen de partners jonge bedrijven krachtige steun vanuit hun unieke industrie kennis, netwerken en ervaring; ze doen dat met de snelheid en flexibiliteit van een scherp team met duidelijke focus. Thia is gebaseerd in Europa en Singapore, en investeert wereldwijd.

Over Estari Group

Estari is een duurzame groeikapitaalonderneming die investeert in Europese bedrijven die bewezen oplossingen hebben ontwikkeld die de toekomst van steden, voedsel en werk ten goede komen. Estari biedt groeikapitaal en operationele ondersteuning aan bedrijven die economische waarde genereren door technologie in te zetten om efficiënt gebruik te maken van natuurlijk en menselijk kapitaal. Estari wil de economische verschuiving naar duurzaamheid versnellen door te investeren in bedrijfsmodellen die steunen op mature technologieën. Estari Capital bestaat uit een toegewijd team, ondersteund door een breed netwerk van operationele en strategische partners, met een op maat gemaakt investeringsproces om de meest schaalbare, impactvolle en financieel efficiënte bedrijven te identificeren die voortbouwen op deze technologieën. Meer informatie: estarigroup.com

Over VIB

VIB is een ondernemingsgericht onderzoeksinstituut met een focus op strategisch basisonderzoek in de levenswetenschappen. We werken nauw samen met de vijf Vlaamse universiteiten: Universiteit Gent, KU Leuven, Universiteit Antwerpen, Vrije Universiteit Brussel, en Universiteit Hasselt. Dankzij het harde werk van onze medewerkers de afgelopen 25 jaar en de aanhoudende financiële steun van de Vlaamse overheid wordt VIB algemeen erkend als een gevestigd en toonaangevend kenniscentrum voor levenswetenschappen en biotechnologie, met een uitstekende reputatie op het gebied van technologietransfer. VIB-onderzoek leidt tot nieuwe producten, geneesmiddelen, en landbouwtoepassingen die onze samenleving ten goede komen. Sinds de oprichting in 1996 heeft VIB 30 spin-offs opgericht, die nu meer dan 900 mensen tewerkstellen. Lees meer op www.vib.be.

Over ILVO

Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) is een onafhankelijk wetenschappelijk onderzoeksinstituut van de Vlaamse overheid. Het krijgt van die overheid de opdracht mee te werken aan de verduurzaming van de landbouw, visserij en agrovoedingssector. In eerste instantie in Vlaanderen, maar bij uitbreiding ook in België, Europa en in de rest van de wereld. De missie van ILVO is kennis opbouwen om op een maatschappelijk verantwoorde manier voldoende, gezond en gevarieerd voedsel te kunnen produceren voor de 10 miljard te voeden mensen in 2050, en dat binnen de planetaire grenzen. Meer informatie op www.ilvo.vlaanderen.be

Over V-Bio Ventures

V-Bio Ventures (www.v-bio.ventures) is een onafhankelijke venture capital groep gespecialiseerd in het vormen en financieren van jonge, innovatieve life science bedrijven. V-Bio Ventures werd opgericht in 2015 en werkt nauw samen met het in België gevestigde VIB, een van ’s werelds belangrijkste biowetenschappelijke instituten. Het fonds belegt in heel Europa in startende en beginnende bedrijven met een hoog groeipotentieel, gericht op technologieën die transformationele verbeteringen opleveren in de biofarmaceutische, farmaceutische, diagnostische en landbouwsector.

Over Agri Investment Fund

Agri Investment Fund (AIF) is een investeringsmaatschappij, onderdeel van MRBB, de financiële holding van Boerenbond (Boerenbond). AIF investeert in innovatieve bedrijven die bijdragen aan het versterken van de duurzaamheid en concurrentiekracht van de landbouwproductie in de regio’s waar Boerenbond actief is. AIF is gevestigd in Leuven, België. Meer informatie op www.aifund.be

Over PMV

PMV is een doe- en durfbedrijf dat de toekomst van de Vlaamse economie vormgeeft. Zij financiert beloftevolle ondernemingen van bij de prille start tot en met de groei en internationalisering. Met en voor de overheid, en andere partners, realiseert zij projecten die belangrijk zijn voor de welvaart en het welzijn in Vlaanderen. De Vlaamse Investeringsmaatschappij financiert veelbelovende bedrijven vanaf het prille begin tot aan groei en internationalisering. PMV biedt financiële oplossingen op maat voor elke ondernemer met een solide businessplan en een sterk managementteam door middel van risicokapitaal, leningen en garanties. PMV heeft een portefeuille van ongeveer € 1,3 miljard aan beheerd vermogen voor het creëren van welvaart en welzijn in Vlaanderen. Meer informatie op www.pmv.eu.

 

 

Deel dit artikel

Overzicht persberichten