Menu Close

over ons / persberichten

Zonne-energie op milieuvriendelijke wijze opslaan: VoltStorage krijgt meer dan 6 miljoen EURO financiering voor verdere uitbreiding

Hoofdinvesteerder Korys, Bayern Kapital, EIT InnoEnergy en alle huidige investeerders zetten hun schouders onder het greentechbedrijf uit München.

München, 22 juli 2020. VoltStorage GmbH ontwikkelt en produceert systemen voor de opslag van zonne-energie op basis van de milieuvriendelijke, grondstoffenbesparende Vanadiu Redox Flow (VRF)-technologie. Hiermee biedt het merk een ecologisch alternatief voor de conventionele energieopslagsystemen met lithium. Het bedrijf uit München kan rekenen op 6 miljoen euro aan financiering. Naast de eerdere investeerders SOSV, Energie360° en de business angels rond Matthias Willenbacher telt het consortium nu drie nieuwe partners: hoofdinvesteerder Korys uit België, Bayern Kapital en EIT InnoEnergy. Het investeringskapitaal wordt ingezet voor de uitbreiding van de serieproductie, de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor energieopslag en voor de verdere ontwikkeling van de technologie.

VoltStorage GmbH, opgericht in 2016 door Jakob Bitner, Michael Peither en Felix Kiefl ontwikkelt en produceert energieopslagsystemen voor woningen. VoltStorage is de meest geavanceerde leverancier voor residentiële energieopslagsystemen ter wereld en biedt producten aan die gebaseerd zijn op de Vanadium Redox Flow (VRF)-technologie. De energieopslagsystemen van VoltStorage bevatten geen zeldzame grondstoffen, zijn volledig recycleerbaar en 100 % onbrandbaar, en kunnen zo vaak als nodig worden opgeladen en ontladen zonder dat hun capaciteit afneemt. Hiermee levert VoltStorage een zeer gegeerd ecologisch alternatief voor de lithiumtechnologie. Het nieuwste product van het bedrijf uit München is de VoltStorage SMART thuisbatterij. In 2018 werd dit energieopslagsysteem op ees Europe,- de grootste vakbeurs voor energieopslag in Europa,- bekroond als een van de meest innovatieve nieuwigheden. De verdere ontwikkeling, productie en kwaliteitsmonitoring van de VoltStorage SMART worden uitgevoerd in München, wat dit product helemaal ‘Made in Germany’ maakt.

“We zijn blij dat we in de huidige marktsituatie een toekomstgerichte financiering hebben gekregen. Met de steun van onze nieuwe investeerders kunnen we onze groeistrategie op lange termijn waarmaken en creëren onze producten een nog grotere impact. We zijn ervan overtuigd dat energieopslagsystemen essentieel zijn voor de overstap naar 100 % hernieuwbare energie. De sterke vraag naar onze milieuvriendelijke thuisbatterijen zette ons aan om een groot gat in de technologische markt te vullen met op Redox Flow gebaseerde productinnovaties. In de komende twee jaar willen we uitgroeien tot de meest toonaangevende leverancier van lithiumvrije energieopslagsystemen”, legt VoltStorage CEO Jakob Bitner uit. Het investeringskapitaal wordt gebruikt om de serieproductie van VoltStorage-thuisbatterijen uit te breiden, om grotere Redox Flow-energieopslagsystemen te ontwikkelen voor commerciële, landbouw- en residentiële omgevingen, en om de Redox Flow-batterijtechnologie nog verder te verbeteren. Tegen eind 2021 wil VoltStorage z’n team verdubbelen en de productieruimte in de hoofdvestiging in München verdrievoudigen.

De voorbije drie jaar kreeg VoltStorage al een financiering met zeven cijfers van SOSV, Energie360° en van business angels rond Matthias Willenbacher, die ook nu terug mee heeft geïnvesteerd. Bovendien kan VoltStorage nu rekenen op de expertise van de nieuwe investeerders in de technologie- en energiesector: investeerdersbedrijf Korys is eigendom van de Belgische familie Colruyt en investeert aanzienlijk in energietransitieprojecten. Loïc de Schaetzen, Investment Director bij Korys, steunt de bedrijfsvisie als hoofdinvesteerder en lid van het VoltStorage-bestuur: ” Wij zijn helemaal overtuigd van de Redox Flow-technologie en vinden dat dit product en de technologie perfect aansluiten bij de investeringsstrategie van Korys.  We zijn onder de indruk van de brede competentie en motivatie van de drie oprichters. Het management heeft een internationaal team van experts op het vlak van batterijtechnologie, IT, elektronica en productontwikkeling op de been gebracht, waardoor de VoltStorage SMART-thuisbatterij op zeer korte tijd klaar was voor de markt.”

Christian Müller, CEO van EIT InnoEnergy, vult aan: “Met de Redox Flow-opslagoplossing brengt VoltStorage deze technologie naar de thuisopslagmarkt bij consumenten, nadat de technologie al lang z’n nut heeft bewezen in industriële omgevingen. Dat is een erg innovatieve, unieke aanpak.”  Durfkapitaalonderneming Bayern Kapital voegt toe: “Met zijn innovatieve oplossing voor de opslag van energie is VoltStorage actief op een van de belangrijkste vlakken van de energietransitie. Veilig, duurzaam en milieuvriendelijk energie kunnen opslaan is immers essentieel om te kunnen overstappen naar hernieuwbare energie.”

Over VoltStorage

VoltStorage GmbH ontwikkelt en produceert systemen voor de opslag van zonne-energie op basis van de milieuvriendelijke Redox Flow-technologie, die overdag extra zonne-energie opslaat voor gebruik wanneer er weinig zonlicht is. Met zijn duurzame oplossingen voor energieopslag streeft VoltStorage ernaar om 100 % hernieuwbare energie de klok rond beschikbaar te maken – en zo de wereld schoner en eerlijker te maken voor de volgende generaties. In 2020 stond VoltStorage in de TOP 3 Start-ups in de categorie ‘Hernieuwbare energie en materialen’ van de internationale Start-up Energy Transition Awards (SET).

De energieopslagsystemen van het in 2016 opgerichte bedrijf worden ontwikkeld en gemaakt in Duitsland en garanderen dus de hoogste ‘Made in Germany’ productkwaliteit. Dankzij de grondstoffenbesparende Redox Flow-batterijtechnologie komt er bij de productie van de VoltStorage-opslagsystemen tot 37 % minder CO2 vrij dan bij vergelijkbare systemen op basis van lithium. Daarmee behoren de batterijsystemen van het bedrijf uit München tot de meest milieuvriendelijke oplossingen voor energieopslag op de markt. De VoltStorage-batterijen zijn verkrijgbaar in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland via erkende verkooppartners. Meer informatie vindt u op: www.voltstorage.com/en

Over Korys

Korys is de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt. Vandaag beheert ze een vermogen van meer dan EUR 4,5 miljard. Korys bezit niet alleen een groot belang in de Colruyt Group, een vooraanstaand retailbedrijf in België en Frankrijk, maar beheert ook actief belangen in niet-beursgenoteerde bedrijven en private-equityfondsen. De investeringsmaatschappij heeft ook eigen fondsen ontwikkeld om haar portefeuille van beursgenoteerde investeringen te beheren. Ze neemt haar investeringsbeslissingen steeds vanuit een langetermijnperspectief en houdt daarbij rekening met strikte economische (Profit), sociale (People) en ecologische (Planet) criteria. Korys streeft ernaar om duurzame waarde te creëren in 3 belangrijke ecosystemen: Life Sciences, Energy Transition en Conscious Consumer. Om dat doel te bereiken, kan Korys rekenen op een gemotiveerd team van 30 professionals in België en Luxemburg. Voor meer info surf naar: www.korys.be

Perscontact – Korys

Sabine DERAEVE – sabine.deraeve@korys.be / tel: +32 496 22 20 18

Deel dit artikel

Overzicht persberichten